Vingugaasiandur

2018 aasta algusest on vingugaasiandur kohustuslik.

Järgnevas tekstis kirjutame lähemalt, millistes kodudes on see nõutud. Vingugaasianduri paigaldamine on kohustuslik kõikidesse eluruumidesse, kus asub korstnaga ühendatud gaasiseade. Eelkõige on nende all mõeldud gaasil töötavaid veesoojendajaid. Gaasikütte korral on vingugaasiandur kohustuslik, sellest hoolimata oleks mõistlik andur paigaldada kõikidesse eluruumidesse, mis on põlemisprotsessiga seotud. Näiteks puuküttega ahi, kamin, pliit jne.

Vingugaasianduri paigaldamine on vabatahtlik juhul, kui ehituslikult on välditud vingugaasi teket ja eluruumi sattumist. See on võimalik kui põlemisõhk tuleb kütteseadmesse otse välisõhust ja põlemisgaasid on samuti otse korstna kaudu välisõhku suunatud. Sellisel juhul anduri paigaldamine kohustuslik pole.

Kuidas vingugaasiandur töötab?

Vingugaasiandur annab häiret siis, kui vingugaasi hulk õhus läheneb tasemele, mis on inimese tervisele või elule ohtlik. Vingugaasiandur peaks olema kõigis tubades, sest näitab vaid vahetus läheduses õhus ringlevat vingugaasi kontsentratsiooni.

Miks on vingugaas ohtlik?

Peamine hukkumise põhjus tulekahjude ajal on just nimelt mürgiste gaaside sisse hingamise tagajärjel. Vingugaas ehk süsinikdioksiid on värvitu, lõhnatu ja maitsetu gaas, mis levib nii, et inimesed ei saa sellest arugi. Esimesteks tunnusteks vingugaasi mürgistuse korral on peavalu, peapööritus, väsimus ja iiveldus. Ärkvel olles ei pruugi inimene tihtipeale neid sümptomeid vingugaasiga seostada ning une pealt üldse mitte tajuda.

Kuhu vingugaasiandur paigaldada?

Paigaldamisel tuleb eelkõige järgida tootjapoolseid juhiseid. Erinevalt suitsuandurist, mis käib lakke, tuleb vingugaasiandur kinnitada ruumi seinale, umbes poole kuni pooleteise meetri kõrgusele põrandast. Spetsialistid soovitavad anduri paigaldada hingamiskõrgusele ehk elutoas diivanil istudes näo ja magamistoas padja kõrgusele.

Andur peaks olema paigaldatud 1-3 meetri kaugusele vingugaasi tekitajast, samuti ei tohiks see asuda ventilatsioonisüsteemide ja õhulõõride lähedal.

Mitmekorruselise maja puhul peaks anduri paigaldama igale korrusele ja võimalusel ka igasse magamistuppa.

Kui gaasiboiler asub vannitoas, on oluline jälgida, et vingugaasiandur sobiks kasutamiseks niisketes oludes. Selle jaoks on tootel märge IP, mis peab olema vähemalt IP44 tasemel.

Vingugaasiandurit ei paigaldata garaažidesse, köökidesse, katlaruumidesse ega kohtadesse, kus temperatuur tõuseb üle 40 või langeb alla 10 kraadi.

Kuidas vingugaasiandurit hooldada?

Vingugaasianduri töökorras olekut tuleks kontrollida kord kuus vajutades kontrollnuppu. Piiksuv signaal kinnitab, et seade on töökorras.

Vingugaasiandurit tuleb regulaarselt tolmust ja mustusest puhastada. Selleks sobivad nii tolmuimeja kui ka lapp.

Vingugaasianduri toiteallikaks on patareid, seade annab nende tühjenemisest märku katkendliku regulaarse helisignaaliga. See tähendab, et patarei tuleb vahetada koheselt.

ALLIKAS: MOODNEKODU