Puidu niiskussisalduse olulisusest

Talve lähenedes sõltume üha rohkem puuküttel olevatest boileritest ja ahjudest, seega on väga oluline teha kindlaks, et kasutusel olev küttematerjal on võimalikult efektiivne ja keskkonnasõbralik. Selle kindlustamiseks peame tegema kindlaks, et põletame kõrge kvaliteedi ja madala niiskussisaldusega puitu. Informeerimaks pottseppasid, edasimüüjaid ja kliente, oleme toonud välja vajaliku informatsiooni niiskussisalduse kohta erinevates küttematerjalides ja nende mõju seadmetele.

Mis on niiskussisaldus?

Niiskussisaldus on üks põhilisi parameetreid puukütte liigitamisel, sest see on otseses seoses puidu kütteväärtusega. Puidutüki niiskussisaldus on puidus sisalduva vee ja puidu massi omavaheline suhe. Kuna vesi ei põle, siis mida rohkem vett on puidus, seda raskem on sel põleda.

Kuidas mõjutab niiskussisaldus põlemist ja kütmise efektiivsust?

Enne põlemist tuleb puidus leiduv vesi aurustada, mis omakorda vähendab soojusenergiana eralduva energia hulka. Kütteseade, mis pole mõeldud märja kütte põletamiseks, vajab rohkem aega üles kuumenemiseks ning ei pruugi üldse nominaalvõimsust saavutada. Kuigi märjem puit eraldab palju kuuma auru, ei saa seda kuumust kasutada kodus talletamiseks ja maja soojendamiseks. Halud, mis pole põledes piisavalt kuivad, põhjustavad vindumist ja eraldavad palju suitsu ning tahma. Järelvalveta jäetuna võivad need põhjustada tulekahjusid korstnas ja samuti on vajalik korstna palju tihedam puhastamine.

Küttematerjal, mille niiskustase on alla 20%, on rohkem kui 2x efektiivsem kui 45% niiskussisaldusega puit. Kui niiskustase väheneb, siis puidu kütteefektiivsus kasvab ja väiksema veesisaldusega puit põleb kauem ning suurema kasuteguriga. See tähendab, et vähem küttematerjali on vaja sama koguse sooja tootmiseks.

Milline on ideaalne niiskustase minu kütteseadmele?

Optimaalne niiskustase sõltub sellest, millist kütteseadet kasutatakse. Küttematerjali niiskustase sõltub kasutusel olevast puidutüübist, halu suurusest ja hoiustamise tingimustest. Värskelt langetatud puu niiskustase on 45-60%, aga naturaalse hoiustamise käigus on võimalik langetada see 25 protsendini 6-18 kuu jooksul. Parim viis hoiustamiseks on kaetult hästiventileeritud paigas. Erinevad küttseadmed kasutavad põlemiseks erinevat liiki puitu. Näiteks tööstuslikud seadmed ja boilerid suudavad põletada kuni 45% niiskustasemega materjali. Koduste pliitide ja kaminate jaoks peaks niiskustase jääma alla 20%.

Nõuanded puidu parimaks hoiustamiseks.

Lõigake materjal enne kuivatamist õigesse mõõtu. Kuivatamiseks hoidke puid päikesepaistelises, hea õhu ligipääsetavusega kohas 1 või 2 suve, tehes kindlaks, et puuriitasid ei ohusta vihmasadu või lumi. Samal talvel kasutamiseks tuleks puud riita laduda varakevadel. Suured mõrad ja kergelt ära tulevad laastud on märk sellest, et puud on hästi kuivanud.