Kuinka lämmittää puulla?

Oikea puulämmitys on välttämätöntä tulipaloriskin vähentämiseksi ja merkittävien taloudellisten säästöjen saavuttamiseksi.

Tässä on joitain tärkeitä huomioita ja ohjeita:

Savupiipun huolto: Milloin viimeinen nuohous tehtiin? Varmista, että savupiippusi puhdistetaan säännöllisesti ja tarkastetaan halkeamien tai vaurioiden varalta. Savupiipun nuohoajat suosittelevat nuohousta kahdesti vuodessa yhden kerran sijaan, sillä se säästää kaksi huonetta täynnä puita.

Oikea polttoaineen valinta: Ole varovainen sen suhteen, mitä laitat lieden alle. Saarenmaan nuohoojamestari Madis Mäe on pitkäaikaisen kokemuksensa aikana törmännyt erilaisiin esineisiin, joita ei kannata polttaa, kuten palavaa pikeä tuottavia tetrapakkauksia, myrkyllistä savua vapauttavia kalvoja, klooriyhdisteitä tuottavia ja syövyttäviä muovipulloja. savupiippu sekä palamattomat materiaalit, kuten lasi, folio, tupakka-askit ja lasten vaipat. Yhdessä tapauksessa hän löysi savupiipun jalasta 17 ämpäriä hakkurijätettä, jotka johtuivat pikemminkin pitkäaikaisesta laiminlyönnistä kuin palamisesta.

Ilmansyöttö: Oikea lämmitys vaatii riittävän ilmankierron. Korkean palamislämpötilan saavuttamiseksi varmista, että tulisija saa riittävästi ilmaa. Arina tulisijojen, liesien ja joissakin uuneissa tulisijan alla on erilliset liukuovet, joiden tulee pysyä auki koko palamisprosessin ajan. Uunit ja tulisijat, joissa ei ole näitä erillisiä ovia, saavat ilmaa ilmaluukun ja tulisijan ulko-oven kautta, joiden tulee olla täysin auki lämmityksen alkaessa. Pellin tulee olla täysin auki koko lämmitysprosessin ajan. On tärkeää huomata, että kotiäitien keskuudessa yleinen väärinkäsitys on lämmittäminen puolisuljetulla peltillä, mikä pidentää palamista ja tuottaa enemmän lämpöä samalla polttoainemäärällä. Todellisuudessa epätäydellistä palamista tapahtuu kuitenkin, kun pelti on puoliksi kiinni, mikä johtaa noen kertymiseen ja polttoaineen kulutuksen lisääntymiseen.

Nuohoojan kutsuminen useammin: Nuohooja kannattaa kutsua useammin, jotta varmistetaan asianmukainen huolto ja minimoidaan mahdolliset ongelmat.

Vältä märän polttoaineen käyttöä: Märän polttoaineen, kuten korkean kosteuspitoisuuden omaavan puun, polttaminen on tehotonta ja johtaa piipun muodostumiseen. Noin 70 % lämmöstä menee hukkaan savupiippuun johtuen veden haihduttamisesta. Märkää puuta täynnä oleva takka voi sisältää jopa 8 litraa vettä. Epätäydellisen palamisen aikana vapautuva vesihöyry ja noki voivat laskeutua kylmän savupiipun pinnalle ja muodostaa pikeä. On suositeltavaa käyttää ilmakuivaa puuta, joka tuottaa 80 % enemmän lämpöä märkään tai raakapuuhun verrattuna. Huolehdi siitä, että tulisija saa riittävästi ilmaa varsinkin lämmityksen alussa, kun savukanavat ovat kylmiä kosteuden ja pihan muodostumisen vähentämiseksi.

Uunin oikea käyttö: Uuni toimii lämmönvaraajana, joka varastoi lämpöä ja vapauttaa sitä vähitellen huoneeseen. Lämmitämällä uunia tai liettä oikein voit säästää 20-30 % polttoainetta ja pidentää laitteen käyttöikää. Noudata edellä mainittuja ohjeita oikean lämmityksen varmistamiseksi.

Näitä ohjeita noudattamalla voit lämmittää kotisi tehokkaasti, minimoida riskit ja optimoida puun käytön polttoaineena.

Suljetussa tulisijauunissa pelti on täysin auki palamisen aikana. Suljetussa tulisijassa tulisija on puhdistettava vanhasta tuhkasta ennen lämmitystä, koska sen sisään voi kertyä lämmitysmateriaalia eikä palaa kunnolla. Tulen eteen asetetaan syttyviä materiaaleja, kuten paperia, tikkuja ja riepuja. Niiden päälle laitetaan hienompi sytytys, jonka jälkeen karkeammat palat. On edullisempaa valita lyhyemmät, noin 40-50 senttimetriä pitkät sivut. Erittäin ohuet viipaleet palavat nopeasti, eikä uuni ehdi lämmetä tarpeeksi. Polttopuun keskihalkaisija voisi olla 10-15 senttimetriä. Havupuu voi olla hieman paksumpaa kuin koivu ja leppä, ja kuivan puun tulee olla paksumpaa kuin märkää puuta. Polttopuut tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle tulisijan suuta jättäen tulisijan takaosasta noin kolmanneksen tyhjäksi. Jos puut ovat hyvin lyhyitä, noin 20-25 senttimetriä, ne voidaan järjestää kahteen riviin toistensa taakse, paksummat ja kosteammat puut taakse.

Kun puut sytytetään, vetoovi sulkeutuu, kun taas etuovi jää aluksi auki. Lämmitysprosessin alussa hormit ovat vielä kylmiä ja puun palaessa hormin seinämiin kertyy vesihöyryä ja tervaa. Noin 10-20 minuutin kuluttua, kun polttoaine palaa intensiivisesti (keltaiset liekit suuntautuvat ylöspäin ja uunista kuuluu ominainen jyrinä), etuovi voidaan sulkea osittain, jolloin jää noin 10 senttimetrin rako. Tässä vaiheessa tulisijan etuosaan voidaan lisätä lisätuki. Uuni lämpenee seuraavan puolentoista kahden tunnin aikana. Lämmitysprosessin loppuvaiheessa etuoven rakoa kannattaa pienentää edelleen noin puolen sormen leveyteen. Etuovi tulee sulkea vasta, kun liekki ei ole enää näkyvissä ja uuniin jää vain hehkuvia hiiltä. Tärkeä huomautus: pellin tulee pysyä täysin auki koko palamisajan ja se voidaan sulkea vasta noin 20 minuuttia uunin luukun sulkemisen jälkeen. Jos etuovi ja pelti kuitenkin jätetään auki liian pitkäksi aikaa lämmityksen päätyttyä, lämpö karkaa savupiipun kautta.

Arinatakka saa ilmaa tuhkakammion ja arinan kautta. Uunissa, jossa on arinatakka, sytytysaineet sijoitetaan arinalla olevan kaiken alle: paperi, pillit ja sytytys. Sitten lisätään hienojakoisempia ja kuivempia paloja, joita seuraa karkeammat ja kosteammat. Kun puu on täysin liekeissä, tulisijan ovi sulkeutuu kokonaan. Tulisija saa ilmaa tuhkakammion ja tulisijaritilän kautta. Jos arina puuttuu ja pelti on auki, polttoaine palaa kokonaan. Tuhkakammion oven ja myöhemmin pellin sulkeminen luo suljetun tulisijakiukaan. Tällaiset uunit keräävät enemmän nokea hormiin. Uuneissa savukaasujen tie tulisijasta lämpöseinään ja hormin kautta savupiippuun on suhteellisen pitkä, kun taas tulisijan lämpötila on alhaisempi kuin uunissa. Tämän seurauksena kiukaan hormiin kerääntyy enemmän nokea ja jäämiä. Tämän kertymisen ensisijainen lähde on kuitenkin väärä lämmitys. Oikea luonnos on välttämätöntä. Jos tulisija on tukkeutunut, tulisijan alla oleva tuhkakammio täyttyy tuhkalla ja pellin sulkeminen puoliväliin johtaa piikin muodostumiseen hormiin. Jos polttoaine on vielä märkää ja siksi lämpötila erityisen alhainen, vesihöyryä ja terva-aineita kertyy hormin seinämiin enemmän. Siksi on tärkeää tyhjentää tuhkakammio ja puhdistaa tulisija ennen lämmitystä. Lämmityksen aikana pelti tulee kuitenkin pitää täysin auki.

Annan toisen varoittavan esimerkin kosteuden vaikutuksesta: palaneet paistinpannut. Joissakin kotitalouksissa uunissa kuivataan omenoita, märkiä vaatteita ja kenkiä ja jopa polttopuita. Ja sitten ihmetellään, miksi uuni on ruostunut sisältä, ei palanut ulkoa, kuten nuohooja Madis Mäe selittää.

Esilämmitys on hyödyllistä, kun käynnistetään kylmällä uunilla. On syytä korostaa, että huono veto alentaa palamislämpötilaa. Jos lämmitys tehdään uunin luukku kiinni tai pelti vain puoliksi auki, kaasut liikkuvat hitaasti savupiipussa, jäähtyvät nopeammin ja kerääntyvät savuhormiin. Jos uunia ei ole lämmitetty useaan päivään, se jäähtyy siinä määrin, että veto heikkenee. Savupiipun esilämmitys voi auttaa tässä, kun tulisijaan sytyttää esimerkiksi pieni tulipalo pelkällä paperilla. Joskus savupiipun hormiin työnnetään palavaa paperia nokiluukun kautta, vaikka tätä käytäntöä ei suositella. Jos savupiippua ei puhdisteta, noki ja piki voivat syttyä tuleen.

Liiallinen ilma on myös haitallista uunille. Ilma, joka ei osallistu palamiseen, kulkee uunin hormin läpi ja jäähdyttää tarpeettomasti sen sisäpintaa. Siksi tulisijan veto ja ulko-ovi eivät saa olla täysin auki koko lämmitysjakson ajan. Sen sijaan vetoluukku tulee sulkea heti, kun polttoaine on täysin syttynyt, ja ulkoluukku on suljettava. Pelkästään vetoluukun avaaminen laskee tulisijan lämpötilaa useita satoja asteita. Ylimääräinen ilma on kuitenkin vähemmän haitallista kuin lämmittäminen puolisuljetulla peltillä. On parempi päästää uuniin enemmän ilmaa kuin tukkia se peltipellillä tai sulkea uunin luukku kokonaan.

Ylikuumeneminen voi vahingoittaa uunia. Yksi tyypillisistä virheistä on ylikuumeneminen, jota esiintyy usein talvella maalaistaloissa ja mökeissä, joissa talvella harvoin vierailla tai erittäin kylmissä sääolosuhteissa. Huone on kylmä, uuni kylmä, eikä polttopuiden laittaminen uuniin auta heti. Sitten prosessin jatkuessa uuni lämpenee hieman. Lopuksi, kun polttopuita lisätään, uuni hajoaa. Jos uunia ei ole lämmitetty vähään aikaan, lämpö ei pääse ulkopintaan yhtä nopeasti. Siksi on tärkeää, että uunia ei saa ylikuormittaa liikaa polttoainetta kerralla. Tässä tapauksessa uunin sisäpuoli lämpenee nopeammin kuin ulko. Koska kivet laajenevat epätasaisesti, kun ne altistetaan kovalle kuumuudelle, tämä voi aiheuttaa uunin halkeilua.

Jos polttoaine ei pala kokonaan, se tuottaa palamisen sivutuotteita, kuten savua, nokea ja pikeä. Savu koostuu erilaisista höyryistä, tervahiukkasista, hartsista, rasvasta ja pienistä hiilihiukkasista. Mitä pienempiä hiilihiukkasia, sitä kauemmin ne pysyvät ilmassa. Savun väri ja haju riippuvat palavasta materiaalista. Nuohousmestari Leo Kalme pystyy tunnistamaan poltettavan polttoaineen pelkän savun perusteella. Puuta poltettaessa savu näkyy harmahtavan mustana. Paperi, heinä ja olki tuottavat vaaleankeltaista savua, joka voi aiheuttaa silmien ärsytystä. Palava kangas johtaa ruskehtavaan savuun, jossa on katkera haju. Kumi- ja öljytuotteiden savu on tummanmustaa ja sillä on erottuva haju. Nämä höyryt, jotka voivat maistua karvaalta tai makealta, aiheuttavat usein vaaran. Siksi naapurin savupiipusta lähtevää savua kannattaa seurata säännöllisesti, erityisesti tiheästi asutuilla alueilla. Perustetaan “naapurusto” tätä tarkoitusta varten!