Miksi valita pellettilämmitys?

Pellettilämmitys on edullinen, uusiutuva ja CO₂-neutraali lämmitysmuoto. Pellettien nerous piilee siinä, että niiden valmistus on älykäs ratkaisu puuteollisuuden jätetuotteiden hyödyntämiseen. Nykyään pelletillä lämmitetään miljoonia kattiloita ja tulisijoja, jotka tuottavat lämpöä kotitalouksissa. Erinomaisen hinta-energiasuhteen ansiosta pelletistä on tullut tärkein vaihtoehto kaikille yleisimmille polttoaineille, mukaan lukien kaasulle. Lisäksi pellettejä poltettaessa vapautuva CO₂:n määrä on yhtä suuri kuin puun kasvaessa absorboituneen CO₂:n määrä. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi myös puun luonnollisen lahoamisen aikana. Siksi pellettilämmitys on CO₂-neutraalia eikä aiheuta kasvihuoneilmiötä tai ilmaston lämpenemistä.

Edut: Korkealaatuiset pelletit auttavat säästämään. Ne tuottavat enemmän lämpöä ja vähemmän tuhkaa, mikä tarkoittaa vähemmän lämmitystarvetta.

  • Pellettien tuotanto ja jakelu vaatii hyvin vähän energiaa. Pakatun pelletin saapuminen kotiin vie 2,7 % lopullisesta energiankulutuksesta. Tämä luku on 10 % kaasulla ja 12 % polttoöljyllä.
  • Pellettien käytön suunnittelu on helppoa. Suuren tiheyden ja korkean lämpöarvon ansiosta pelletit on helppo varastoida. Lisäksi kiukaan suppiloon mahtuu riittävä määrä pellettejä useiksi päiviksi.
  • Pelletit ovat käteviä käyttää ja helppoja kuljettaa. Pelletit on helppo varastoida, sillä ne voidaan säilyttää pusseissa melkein missä tahansa. Isoihin pusseihin pakattuina ne ovat helppoja kuljettaa ja käytännöllisiä käyttää.
  • Pellettejä on aina saatavilla. Pelletit valmistetaan uusiutuvasta materiaalista, jota on aina ja kaikkialla.
  • Pelletit eivät tuota roskia. Pelletit eivät tuota roskaa, koska niiden valmistuksessa ei käytetä kemikaaleja eikä siten synny kemiallisia jätetuotteita. Päinvastoin itse pelletit valmistetaan sahanpurusta, puuteollisuuden jätetuotteesta.
  • Pellettilämmitys ei tuota epämiellyttäviä hajuja: Suuren tiheyden ja alhaisen kosteuspitoisuuden ansiosta pelletit palavat lähes kokonaan. Tämän seurauksena tuhkaa ja nokea syntyy mahdollisimman vähän.

Tärkeimmät väärinkäsitykset pelleteistä

Seuraavassa kumotaan joitain yleisiä pellettilämmitystä koskevia myyttejä. Pellettien laaja käyttö viime vuosina on herättänyt monia erilaisia myyttejä, jotka eivät pidä paikkaansa todellisuudessa.

Pellettien tyyppiä ja laatua ei voida erottaa värin perusteella

Pellettien värin ja laadun välillä ei ole selvää yhteyttä. Tuotannossa käytettävien koneiden asetuksista riippuen samasta sahanpurusta voidaan valmistaa erivärisiä pellettejä. Vaaleamman väristen pellettien uskotaan usein olevan kuusesta, mutta itse asiassa puulajin määrittäminen värin perusteella on hyvin epätodennäköistä.

Kuusesta valmistetut pelletit ovat parhaita

Puutyypin ja pelletin laadun väliseen suhteeseen vaikuttavat monet tekijät. On aina hyödyllistä lukea huolellisesti pakkauksen tiedot. Sellaiset tekijät kuin käytössä oleva lämmitin ja henkilökohtaiset mieltymykset voivat vaikuttaa valintaan. Yleisesti ottaen kokonaan havupuusta valmistetut pelletit ovat paras valinta.

Pelletit eivät muutu kiiltäviksi käytettyjen kemikaalien takia

Pellettien kiiltävän pinnan takana on täysin luonnollinen syy. Pelletit sisältävät havupuiden hartsia, joka sitoo sahanpurun ja tekee siitä kiiltävää paineen alaisena käsiteltäessä.

Pelletit eivät ole terveydelle haitallisia

On tärkeää varmistaa, että raaka-aine ei sisällä kemiallisia lisäaineita, kuten lakkaa, maalia tai liimaa, jotka voivat palaessaan vapauttaa myrkyllisiä kaasuja. Materiaalien koostumusta on vaikea määrittää pelkästään ulkonäön perusteella, joten kannattaa aina valita tunnettu merkki ja luotettava jälleenmyyjä.

Pellettien pituus ei häiritse kiukaan toimintaa

Oikea pellettien pituus on 1-4 cm. Se mikä kiukaalle voi olla liikaa, on jatkuva pellettityypin vaihto. On tärkeää muuttaa uunin automaattiasetusta jokaisella työvuorolla. Jos näin ei tehdä, lämmitin voi vaurioitua.